2010. február 13., szombat


„PUDING VAGYOK” – avagy a Hetes Szalag Asszonyai

(és persze Lányai)


Egy hónapot lehúztam egy gyárban.


Sokan gratuláltak ehhez, sokan nem értették, mit kerestem ott a diplomámmal, sokan sajnáltak. Pedig nincs ebben semmi csoda, ha az embernek pénz kell – mert jönnek a csekkek, meg enni is szeretnénk – akkor érdemes elmenni dolgozni. Most pedig nem olyan időket élünk, hogy csak úgy válogathatunk a zsírosabbnál zsírosabb állásokban. Főleg nem december közepén, karácsony táján. Akkor döntöttünk úgy, hogy akkor bevállaljuk a szereldét az MTD-ben, mivel más lehetőséget ők sem tudtak ajánlani.


Aki esetleg nem járt még a blogunkon, vagy nem ismer minket, annak háttér-információként elmondom, hogy nyáron, mikor úgy döntöttünk, összekötjük az életünket, mindketten feladtuk eddigi életformánkat. Én Debrecenből Veszprémbe költöztem, hátra hagyva állást, lakást, családot, Zsolt pedig felhagyott a kamionozással, ami viszonylag jól fizetett (bár egyre kevesebbet), ám folyamatosan járni kellett az európai utakat. Ezt sem értik néhányan, pedig roppant egyszerű az indíték: együtt akarunk lenni. Minél többet. És most a nulláról kell mindent újra felépíteni – közösen.


Szóval január 5-én hajnal 6-kor megjelentünk a gyár étkezdéjében. Eligazításra. Kaptunk füldugót, kesztyűt, a nem szemüvegesek védőszemüveget is. Jól a lelkünkre kötögették, hogy ezeket mindig viselni kell. Elmondták, hogy mikor mehetünk szünetre, de mikor a duda ismét megszólal, a szalag már indul is. Szóval elkésni nem ér. Ez után mindenkit beosztottak, hogy melyik szalagra kerül, aztán isten velünk!


Jártatok már gyárban? Zsoltnak még nem volt ilyesmihez szerencséje, nekem is csak egyszer.

Már akkor sem tartottam poénosnak. Pedig az Skóciában volt, és kekszet gyártottunk, de a lényeg hasonló. Itt is szalag mellett kell robotolni, ez is álló munka, és itt is le kell dolgozni a nagyszünetet, ami 25 perc. A kicsi, 10 perceseket nem kell. Én azt hittem, ez így normális, de felhomályosítottak, hogy vannak gyárak, ahol nem kell… Annyi a különbség, hogy itt, a nemesvámosi gyárban fűnyírókat szerel össze a nép. Van egy állandó gárda, de tavaszig, mire a fű kinő, nagyon sok fűnyírót le kell gyártani, így decembertől kb. március végéig felvesznek még egy csomó embert.

Aztán meghajtják őket rendesen. Már az elején mondták, hogy úgy készüljünk, hétfőtől csütörtökig kötelező túlórát hirdetnek. Néha hétvégén is, de az nem kötelező. Ja, és van még egy különbség. Skóciában minimum 5 font az óradíj. Gondolom, nem titok, ha elárulom, itt 430.- Ft…


A gyárban 8 szalag működik. Fűnyírókat, motoros kaszát, gépgereblyét, kistraktort szerelnek össze. Gondolom, az sem titok, ha leírom, hogy az alkatrészek a világ minden tájáról érkeznek. Reggel hatra kell menni, a sima műszak fél 3-ig tart, de túlórával együtt egészen majdnem 5-ig. Sötéttől sötétig – így, télvíz idején.

Engem a Hetes Szalagra küldtek. Mint később kiderült, ezzel igen kivételezett helyzetbe kerültem. És, amint tapasztaltuk, akit itt ki akarnak tüntetni, azt sokszorosan megdolgoztatják. Hurrá!


A Hetes szalag hajtóműveket gyárt. Ezt némely benzines fűnyíróba építik be. Ha a koma nem nagyon akarja tolni a fűnyíróját, akkor ilyet vesz, aztán elég, ha ráállítja az irtásra, aztán a kertszomszéd majd visszafordítja. Na ezeket rakják össze a Hetes Szalagon. Itt bármely művelet nagyfokú ügyességet és gyorsaságot igényel – betanulni sem egyszerű. A szalag meg megy. Most nem írom le, nekem konkrétan mi volt a feladatom, csak annyit, hogy négy műveletben szereztem jártasságot – ebből az egyiket három hétig csináltam.

Ebben a munkában a legrosszabb a monotonitás. Meg az, hogy egy pillanatra sem lehet megállni. Főleg, amikor már mindenki nagyon ügyes, mert az ezredik hajtómű van a keze alatt aznap, és még selejt sem keletkezik. Akkor nincs miért megálljon a szalag. Így lehet, hogy egy nap alatt akár több mint 1.500.- ilyen ketyerét is összerak a hölgycsapat.


Igen, hölgyek. A hetes szalag két dologról híres. Az egyik, hogy talán itt a legnagyobb a hajtás – bár a többi szalagot sem kell félteni – a másik meg hogy szinte kizárólag nőket válogatnak ide. Azért mondom, hogy szinte, mert a szalagvezető pl. férfi… A többit mindenki találja ki maga :)


A férjem mondjuk rajtam tartotta a szemét. A kettes szalagon általában sikerült magát befúrni a dobozoló osztagba, és akkor egész jól láttuk egymást. Már ha tudtunk időt szakítani, hogy felpillantsunk. Egyszer-kétszer azt is sikerült kibulizni, hogy együtt dolgozzunk – de ahhoz az kellett, hogy nálunk valamilyen alkatrész elfogyjon. Ha ilyen van, mindenkinek kiadják az ukázt, hogy melyik szalagra menjen vendégmunkásnak, ahol várják szeretettel. Na ez legalább jelent valami változatosságot. Így esett, hogy belekóstoltam a tapétázás, doboz-hajtogatás, egységcsomagozás és a matricaragasztás, valamint a rugó-beillesztés, a luk-fúrás, zsírzás és klipszezés művészetébe is.


Mint mondom, sokan sajnáltak minket, hogy ilyen lélekölő munka jutott osztályrészül. Ez részben jogos, de nem szabad elfelejteni a következő előnyöket: reggel-este együtt indultunk és érkeztünk. A másik munkahelye nem valami misztikus, titkokkal teli hely, fantom munkatársakkal, hanem pontosan tudjuk, mikor miről és kiről van szó. Sajnos nap közben – néhány kivételes naptól eltekintve – pont nem találkozhattunk egymással, mert a szüneteinket eltolták egymástól. De jól esett egy-egy szóra odamenni a másikhoz, kapni egy kortyot a forró csokiból, vagy diszkréten megvakargatni a hátát. Este meg felváltva kenegettük sajgó tagjainkat rozmaringos kenőccsel.


A kenőcs. Az elején még tényleg nagyon pudingok voltunk. Sajnos töltöttünk annyi időt a gyárban, hogy edződtünk.. De az első hetekben komoly kihívást jelentett a hátfájás. Mert a szalagot nem tudják olyanra megcsinálni, hogy mindenkinek pont jó legyen a magassága, ezért ki gebeszkedik, ki meg görnyed. Én az utóbbi táborba tartozom. Mikor kérdeztem a szalagvezetőtől, hogy az üzemorvost meg lehet-e kérni, hogy írjon fel valami kenőcsöt, a válasz az volt, hogy „Jaj, hát az üzemorvos nem arra való! Ő csak akkor jön be a képbe, ha valami baj történik!” Na ezzel aztán jól ki lettünk segítve… Így megvettük a rozmaringos krémet teljes áron, mert ilyesmiért ugye nem hagyunk ki egy egész munkanapot, hogy a háziorvossal írassuk fel… Egyébként ezt a fizikai terhelést soha nem lehet teljesen megszokni. Le a kalappal az előtt, aki a 3 hónapos szerződési idő alatt egyszer sem robban le!


A szünetek. A szünetek kezdetét és végét hangos dallamkürt jelzi. Egy perccel a szünet vége előtt van egy jelző. Na akkor már érdemes a szalag mellett állni, különben elég esélytelen odaérni mire indul a móka. Ez a kötöttség nekem elég macerás, de hát muszáj haladni az árral. Csak egyféleképpen lehet mindent megoldani: az embernek minden percét be kell osztani. Mikor a duda megszólal, mindenki elhajítja, ami épp a kezében van, és igyekszik enni, inni, pisilni (ebből max. 2 teljesíthető a 10 perces szünetben!), a keményebbek dohányozni. Nem értjük, egyeseknek hogy lehet fontosabb a füstölés az első három tevékenységhez képest, azt meg főleg nem, hogy miből telik rá… Pár embertől bekérnénk a bűvészigazolványt – ennyi fizetésből nem értjük, hogy telik evésen és lakáson kívül autóra, vagy gyerekre. No de a cigi! Az meg aztán főleg óriási rejtély.


A füstölgés már kora reggel elkezdődik. A drága munkatársaink a buszmegállóban, mi meg az orrunk alatt, hogy nem igaz, hogy minket is boldogítani kell! Olyan szívesen szívnánk még egy kicsit a reggeli friss, csípős veszprémi levegőből, de hát nem hagyják! Aztán mikor megérkezünk Vámosra, csak nagy levegővel tudunk bejutni a gyár épületébe. És az egész – fordított sorrendben – megismétlődik a nap végén. A csikket meg a többség persze szanaszét dobálja. Szeretünk, Magyarország! Ezért füstölünk és szemetelünk teli! Mert ez a mi országunk, azt csinálunk benne, amit akarunk…


Elkeserítő látni, tapasztalni, hogy ezzel a nagyon kemény munkával mekkora összeget lehet összeszedni. Ha ezt a cikket Zsolt írná, akkor most részletesen leírná, hogy egy ember egy fűnyírón kb. 2 Ft-ot keres, és egy fűnyíró emberi erőforrás-költsége max. 600 Ft számításai szerint. Meg azt is elmondaná, hogy „Joe bácsi”, az amerikai tulaj mennyit keres ezen az egész bizniszen, vagyis mennyi pénzt visz ki az országból. A gyári munkás népség meg örül, ha éhen nem hal. Ezzel nem Joe bácsi tehetségét akarjuk becsmérelni, és istenments, hogy irigyeljük! Csak tudjuk, hogy vannak gyárak, ahol fizetnek annyit, amiből a munkás esetleg meg is tud élni. Ezt mondják az ebben járatos emberek. Meg hogy nem vennének a saját maguk által összerakott fűnyíróból. No Comment…


No de hogy ne tereljem túlságosan a dolgok sötét oldalára a szót, hadd írjak néhány gondolatot a társaságról. Bár a harc gigászi, azért vannak, akik még küzdenek az elfásulás és a kilátástalanság igen komolyan fenyegető rémei ellen. Sajnos a banda egy jelentős része már zombivá változott, velük nem lehet érdemben kommunikálni. Ők csak rakják, amit rájuk bíztak, és azt sem veszik észre, hogy a szalag reggel óta már kétszer olyan gyorsan megy. Úgy zsigerelik ki őket, hogy közben észre sem veszik, és a nap végén még meg is köszönik, hogy összerogyhatnak.


Nem úgy egyesek, akik ugyanolyan szakadatlan tempóban nyomják az ipart, de közben marad arra energiájuk, hogy egyéniségüket csillogtassák. Érdekes módon sokan közülük régi bútordarabok a gyárban, vagy visszajáró lelkek, akik sokadik szezonjukat húzzák itt le. Szerencsémre sokan közülük a hetes szalagon kötöttek ki. Tőlük lehet túlélési technikákat tanulni, mivel lehet kihúzni egy 10 órás műszakot.


Az egyik a zene. Bár ez csalóka, mert így is óriási a zaj, még füldugót is kell hordani. Következésképpen a rádió még hangosabban ordít. Ha épp a rádió mellett állsz, elég komoly az esély a megsüketülésre. Ha meg valaki berak valami mulatóst, akkor a megőrülésre is.


A zene viszont segíthet is. Hadd idézzek fel itt egy bizonyos pénteket, amikor nálunk a Hetesen kicsit elszabadultak az indulatok. Rejtélyes módon bekerült a lejátszóba egy rock n’roll CD, amit véletlenül épp én vittem. Aztán valahogy a csajok lábába belekerült a boogie, és ilyenkor nehéz fapofával rakni a hajtóművet. Na aznap a környéken rajtunk kívül mindenhol máshol visszaesett a termelés. Zsolttól is megkaptam, hogy igazán övön aluli volt amit műveltünk. Még két targonca is majdnem összeütközött. No de – kérdem én – lehet ép ésszel bírni ezt a hajtást, ha nem engedhetjük ki valahol a fáradt gőzt? Állítólag a CD azóta is bekerül időnként a lejátszóba, egyéb rock n’ roll lemezek mellett :)


Ha már itt tartok, muszáj néhány szót szólnom a csajokról!

Ahhoz képest, hogy alig volt időnk beszélgetni, nagyon jól összekovácsolódott a banda. A hetes a legkisebb szalag, így erre van esély. Csajok (és persze Pisti!), ha olvassátok, üzenem nektek, hogy sajnos ebből a gyári élményből nem az fog bennem megmaradni, aminek kellene, hogy ez mekkora szívás volt, hanem hogy mekkora buli! De csak miattatok! Ha az embernek teli a hócipője, arra tényleg nem az a válasz, hogy maga alá rogy, hanem kineveti az egészet :) Nektek ajánlom ezt a sárga pólót!

Félreértés ne essék, nem azért sárga, mert ilyet hordanak a csoportfőnökök! Egyszerűen pudingból nekem a vaníliás jön be. És én úgy indultam, hogy Puding vagyok, de Ti nem hagytátok, hogy kilógjak a sorból. Aztán addig raktuk Együtt a hajtóműveket, hogy én is belejöttem, és maradt energiám észrevenni, kik is vesznek körül. Köszönöm a támogatást, hogy ti is azért szurkoltatok, kerüljek ki innen minél hamarabb! Nos, sikerült! Nem hiányzik a reggel 4 órás kelés 8 órás lefekvéssel párosítva, nem hiányzik, hogy sokszor álmomban is fűnyírót szereltem, hogy néha beszélni sem maradt erőm a nap végére, de Ti hiányoztok!


Zsolt még ott van, hogy időnként szórakoztasson Titeket, meg hogy nekem is beszámolhasson,

mi van Veletek. Őszintén remélem, ő is hamarosan búcsút mond a gyárnak! Nektek is azt kívánom, hogy találjatok olyan munkát, amiben örömöt leltek, ahol kibontakozhattok, és amit tisztességesen megfizetnek!

Zsoltnak is vannak sajátos módszerei, hogy ne buggyanjon meg teljesen. A kihívás komoly, de vannak mentsvárak. Az egyik, hogy gondolkodik. Aztán itthon néha le is írja, mire jutott. Főleg az iwiw-en teszi közzé. Újabban itt, a blogon, a "Hozzászólások" rovatban. Íme az egyik szösszenet, zárás gyanánt:

Törőcsik Zsolt és felesége ma 11 óra 22 perckor szimpátiatüntetést tartottak transzparenseikkel a "Forró Csokit Magyarországnak!" párt mellett a kis szobájukban, majd átvonultak jelszavakat kiabálva a konyhába. 11 óra 37 perckor pedig a kedélyek megnyugtatása végett ellen-szimpátiatüntetést tartottak a "Forró Csokit Magyarországnak!" párt ellen, aminek keretein belül kivonultak a konyhából az előszobába, ahol almát ettek horgászszéken ülve.

Illetve:









Foly. Köv.
Vagyis aki többre is kíváncsi, nézzen bele a Hozzászólásokba, itt alant:


9 megjegyzés:

  1. Szép volt!
    Tisztára, mint nagyanyám beszámolói - ő élete nagyobbik részét különböző szalagok meg esztergagépek meg heggesztőizék mellett töltötte (a gyerekkori mezőgazdasági robot után)... Hihetetlen, de ő is hasonlóan jókedvű beszámolókkal traktál most minket erről az időszakról.
    Köszi, hogy megírtad, és remélem, hogy folytatjátok a közös gondolkodást arról, hogy mit is szeretnétek csinálni úgy igazán, szívből!
    Puszi,
    Eszter

    VálaszTörlés
  2. Wazze!
    Néha én is jól elcsodálkozom azon, hogy a feleségem ilyen rohadt jól ír!
    (a cikkben emlegetett férj)

    VálaszTörlés
  3. De ha már itt tartunk, csapjunk bele a fekete levesbe!
    Valamilyen általam hetek óta megfejthetetlen ősi rituáléból kifolyólag a szalagokat naponta többször is 250-300-as tempóra húzzák fel. Ez azt jelenti, hogy óránként ennyi darabszámú fűnyíró gördül le - elvileg készen. Gyakorlatilag sok féle munkafázisban dolgoztam, és ekkor láttam amit láttam. A szalag száguld. Az emberek fél-1 méterekre egymástól, mindenki a következő munkafázissal megbízva. A szalagot meg lehet állítani, de ez ciki és sokszor csesztetés jár érte a szalagvezetőtől. De a minőségre is ügyelni kell. Ugyanakkor ilyen tempónál szinte képtelenség pontos munkát végezni. A szalag nem állhat. Ezért a melós egyet választ. Össze csapja inkább a rábízott feladatot. Csak a darabszám számít. Miatta ne álljon a szalag. Fél, hogy letolják, hogy elveszítheti az állását, ha nem tud brillírozni. Pedig ez a gondolkodás úgy baromság ahogy van!
    Egy szalagon 50-70 "néger" dolgozik, ahogy a csoport- és szalagvezetők hívják a melósokat. És ez így is van! Modernizált rabszolgamunka éhbérért. Amit az emberek kényszerből önként vállalnak. Döbbenet. Szóval sok itt a vissza térő ember a gyárban. Vannak itt harc edzett fantasztikusan ügyes leányok, asszonyok, srácok és urak! Bámulatos ahogy dolgoznak! Minden elismerésem a GYÁRI GYAKORLATUKÉRT... ami viszont siralmas. Szóval van a szalagon 70 "néger". De elég ha csak 1 azaz 1 rosszabb képességű ember van köztük. Aki nem bírja a tempót. Akinek minden 3. vagy 8. vagy 20. munkadarabja rossz. És a kész gép már haszna vehetetlen. Hiába van a szalag mellett egy halom MEO-s árgus szemekkel figyelve. Ezt nem lehet kivédeni. Látom minden nap. És látom, hogy vannak ritka tehetségtelen szalagvezetők! Akiknek halovány finogja sincs ahhoz, hogyan találják el, hogy megfelelő ember kerüljön a megfelelő munkához. Azt viszont látom, hogy tehetséges csoportvezetők vannak! Akik becsülettel megfogják a munka végét! Minden elismerésem az övék! Ezért jól nem értem, miért nevez ki a gyár tehetségtelen lúzereket szalagvezetőnek, rátermett emberek helyett. Tehát szerintem emiatt az irányítás miatt, erősen megkérdőjelezhető az itt készült gépek minősége. Szerintem én soha nem vásárolnék ebből a gyárból fűnyírót. Még 1 azaz 1 ft-ért sem.
    És van egy halom olyan dolog, ami egy sültcsirke IQ-jával egyenértékű ember is el tudna intézni. Még sem lehet. Pl miért nem lehet egy fém alkatrészt becsomagolni és úgy tenni a dobozba. Ez így ebben a formában szétveri szállításkor a gépet, de azt mondják a vezetők, ez így van jól. Egyes csoport- és szalagvezetők hangoztatják, hogy csak a szereldéből kerüljön ki a gép, a többi már nem érdekli őket. Semmi de semmi.
    Nem értem, hogy miért nem lehet rengeteg újítást és munkafázis könnyítést bevezetni. Ennek költségei minimálisak. A marketingről nem is szólva! Szerintem az évi 1.2 millió darabszámos eladást, és az uralkodó sötét munkahelyi morált, drasztikusan lehetne javítani! De valamiért ez mind tabu téma ebben a gyárban. Zombi, zombi hátán. A gyáron kívűl nincs élet. A legtöbben esténként virtuális életbe menekülnek. Karaktereket építenek számítógépeken, olyanokat, amilyenek ők is szeretnének lenni. És ide menekülnek a valóság elől. A valóság pedig az, hogy legyen az szalagvezető vagy csúcs szuper munkát végző "néger" - éhbérért kigürizi a belét - eredmény nélkül...

    VálaszTörlés
  4. Az EMBERI MOHÓSÁGRÓL!

    Ezt már nevezhetnénk magas labdának is. Amikor néha elmerülök egy-egy beszélgetésben valakivel, és látom rajta, hogy fogékony elgondolkoztató kérdések befogadására, akkor előbb-utóbb a mohóságról is szó esik. Vajon ismerik-e az emberek azt a szót "ELÉG"? Persze nem akkor amikor adó hátralékot kell kifizetni, vagy valaki épp lelkesen veri a karját egy plüss teknőssel. Szerintem az emberek nagy része nem ismeri az ELÉG szót. Még több kell, és még több, és már az sem elég! Akkor mi az ami elég?? Arra kérek mindenkit, aki valamiért épp ezt a blogot olvassa nem lévén jobb dolga, hogy merüljön el a gondolataiba! És gondolja végig! Ha azt mondom Neked, hogy kapsz ma 1 millió eurot. Elég? ... Okés, kapsz még 10 millió eurót. Elég?... Okés, kapsz 900 milliárd eurot és ugyanennyi dollárt, meg yent! Gondold végig, hogy MINDEN a TIÉD a Világon!... Minden! NINCS magán tulajdon már. Minden ház, út, autó, busz, gyár, hajó, lakás a Tiéd. Minden embernek Te adhatsz munkát vagy sem. Nincs az embereknek pénze, mert minden bankjegy és érme a Tiéd! Csak a Tiéd! Bármelyik autót elviheted, ott hagyhatod vagy LCD tévéiddel szétverheted. Gyárakat robbanthatsz fel, vagy eltereltetheted a Dunát Japán felé. Kell ez Neked? ... Mi az elég?? Vajon hol kezdődik az ésszerűség és hol az eszetlenség legvégső foka? ...

    VálaszTörlés
  5. A mohóságról!

    Folytatás:

    A legtöbben arra vágyunk, átélhessük azt, ami csak azoknak adatik meg, akiknek pénzük van. Tenger sok pénzük! Vagy még ennél is több!
    Először csak az áhított 25 szobás, 1800 m2-es ház van meg, 45 szolgálóval. Aztán a 75 db-os autó gyüjtemény. Utána a hajók, a magán repülők és tizenkét saját használatú sziget. Ezeket mind el kell tartani. Ehhez pénz kell. Luxus, luxus hátán. Láb lógatás, hízás, sznobság, kaszinó minden este. Elgurul az asztalnál 8-10 millió dollár. Kit érdekel? Holnapra már újra zsebben van tíz-húszszor ennyi.
    Az ember megváltozik. Azt hiszi élvezi. Már nem önmaga. Egy valótlan Világban él. Gyanakszik mindenkire. Hol és melyik alkalmazott lopja meg. Sebaj, ha rájön ki az, kirúgja, bepereli, stb. Az élete tovább már nem nyugodt. Lassan felőrli a műanyag Világ. Az ízek, az illatok, a színek lassan eltűnnek. Nincs magánélet, mert már nem lehet nyugodtan pihenni. Vajon ezzel vagy azzal mi van? Vajon rendesen őrzik a házam? Vagy az őrség épp a szobalányokkal orgiáznak, és a maradék lazacot zabalják? Az ÉN pénzemen vett lazacot. És ha a hatodik villám medencéjében épp most folyik valami ordenálé nagy hancúr, amiről én nem tudok???... Miért fizetek az alkalmazottaknak? Hogy bulizzanak???...
    Ez már annyira rémisztő a számomra, hogy inkább azonnal kivetítek egy képet az egész mű-Világomra, hogy nincs így. Egyből helyre áll minden. Minden?... Legesleg belűl TUDOM, hogy ez NEM ÍGY van! De ezt az ajtót nagyon lezárom, elrejtem magamban. Rettegek felébredni, rettegek a VALÓSÁGTÓL!
    Gyakorlatilag nagyon nagyon sok ember retteg a VALÓSÁGTÓL. Szembenézni önmagával, a viselt dolgaival. Az emberek TUDJÁK, hogy rettenetes élmény lenne önmagát kívűlről látni, szembesülni ÖNMAGÁVAL. A VALÓS ÖNMAGÁVAL. "De jó lenne, ha ilyen meg ilyen lehetnék"! - mindják. Sokan ezért MENEKÜLNEK a virtuális játékokba. Karaktereket hoznak létre és ezekkel szerepjátékokban élik ki vágyaikat! Vágyaikat! Pontosan. Ha képesek lennének MEGHALLANI, ODA FIGYELNI arra amit csinálnak, észre tudnák venni, hogy amilyen karaktereket építenek, olyanok szeretnének lenni önmaguk is. Sokan azt hiszik, mind ez lehetetlen! Egy nagy büdös frászt! Tény és való, hogy - tudtommal - nem vagyunk képesek vizenjárni, autókat puszta kézzel felemelni, repülni vagy lézersugarazni a szemünkkel. De egy karakter másból is áll. Ezekre kéne figyelni. Akár egy elvetemült figura alakjáthozom létre, vagy egy pláza cicáét, mindennek oka van, hogy ezeket én így gondolom. Keresni kell az okokat, miért ezt vagy azt a karaktert szeretném? Miért pont ezek az érzéseim vannak, miért pont ezek váltódnak ki belőlem?
    Valójában miért is kell nekem annyi pénz, hogy HATALMAM legyen MÁSOK felett?? ...

    folyt.

    VálaszTörlés
  6. A mohóságról!

    harmadik rész:

    Hol a határ, vagy létezik-e határ, hogy tudjam, mennyi az a pénz, ami még nem változtat meg? Amíg még ÉN én vagyok? Egyáltalán, ÉN én vagyok???... MOST, EBBEN a PILLANATBAN, ÉN én vagyok???... Vagy csak azt hiszem, Én én vagyok???...
    Akkor most tegyünk egy rövid kitérőt a MEDITÁCIÓ felé is. Szóval aki kitalálta a meditációt az egy nagyon okos ember lehetett. Az egész folyamat lényege - SZERINTEM - , hogy az ember lehalkítja az életét, hogy MEGHALLHASSA a SAJÁT GONDOLATAIT! Szerintem sokan nem hallják. Csak amit akarnak. Aki meditál, az meghallja a gondolatait, az érzéseit. Kételkedni kezd. Nos, szerintem ez az életünk legfontosabb eleme. Kételkedni! Mindig,mindenben, amit csinálunk, ahogy élünk! Jó nekem, hogy itt meg itt élek, ebben a városban, faluban? Jó nekem ez a társ akivel együtt vagyok, vagy csak azért van, mert SZERINTEM úgy sem találnék jobbat? Jó nekem, hogy egy olyan emberért küzdök évek óta, aki csak szeretőnek tart, de titkon úgyis tudom, elválni soha nem fog, csak a pofája jár? Jó nekem a kakaós csiga reggelire kávéval? Jó nekem ahol dolgozom? Tényleg jó az a munkahelyi morál, a közösség, a fizetésem? Biztos, hogy szeretem azt az autót amelyiken járok? Hogy a társam havi 50ezret eltelefonál, de én még egy kisfröccsért is számon vagyok kérve? ...
    Kérdések özöne... Tedd fel magadnak!
    A keleti bölcsek is állandóan meditálnak. Állandóan, minden nap kételkednek, jó ez így nekik? Jót cselekednek? Valószínűleg igen, mert gondolkodni tanítják az embereket. Jobban mondva megmutatják az utat, hogy MERJ GONDOLKODNI! Mert sokan még ettől is félnek. A saját gondolataiktól. Tudat alatt megépíti a HATÁROKAT, hogy meddig szabad gondolkodni és meddig már nem! Ez ismét a VALÓSÁGGAL függ össze. Félünk a valósággal szembe nézni, azaz önmagunkkal.
    Kérdésként merül fel, hogy amikor pl azt kérdezem magamtól, hogy "jó nekem ahol lakom?", és ha erre válaszom "igen", akkor ez egy IGEN, vagy csak kivetítek egy olyan képet jelenlegi helyzetemre, ami miatt IGEN a válasz, de ugyanakkor tudat alatt TUDOM, hogy a valóság a NEM? Miért csapjuk be önmagunkat? Miért rettegünk változtatni? Mert szögezzük le, sokan rettegnek változtatni. A válaszunk pedig az, hogy jó ez ahogy van. Úgy sem lesz jobb! Minek kockáztassak? Feladjam a BIZTOS ROSSZAT, a BIZONYTALAN JÓÉRT???? Hát hülye lennék! Nem vagyok én hős! De ha hős akarok lenni meg ilyenek, gyorsan leülök a gép elé, és egy kis szerepjátékba menekülök, ahol azonnal hős lehetek, meg lesz hajóm, házam, temérdek pénzem, kedvemre gyilkolászhatok büntetlenül, és ha mégis baj érné a virtuális karakteremet, akkor létrehozok egy másikat és jól ez van! ... De miért így van?...

    folyt.

    VálaszTörlés
  7. A mohóságról!

    negyedik rész:

    Szerintem egyre jobban kicsúszik az emberiség kezéből az irányítás. Egyre jobban kezd elmosódni a határ a VALÓSÁG és az ÁLOMVILÁG közt. Ahova oly sokan vágynak, menekülnek.
    Assziszi Szent Ferenc rájött, hogy ő MEGÉLNI akarja az életét, élvezni minden percét, akár jó, akár rossz. Az is leesett neki, hogy minél több tárggyal, drága tárgyakkal veszi magát körbe valaki, annál jobban válik tárgyai rabjává, és annál inkább eltávolodik a valóságtól, a valós élettől! Eldobott magától mindent. És ÉLETET kezdett belélegezni, meg tudta érinteni magát az ÉLETET. Igen, szerintem ő BOLDOG ember volt, és minden ember boldog aki tovább tudta, tovább tudja vinni ezt a gondolatot. Vajon boldog-e az az ember, aki mérhetetlenül gazdag? Az-e a boldog ember, aki folyton csak rákot zabál, luxus kocsival jár, és minden este 8 bomba nő cupákolja le a prézlijét? Ezt mindenki döntse el maga.
    Ekkor bejön az emberi viselkedés kérdése is.
    Szerintem a megszerzett jövedelem és az emberség, a lojalitás, a szerénység mind mind járhat kéz a kézben.
    De ha elnézem csak a magyarországi helyzetet, akkor sajnos a helyzet felettébb elkeserítő e téren. A munkaadók legnagyobb százaléka nem akar törődni az alkalmazottak helyzetével. Jól megnézik, hogy mennyi az amennyi adható fizetés címen és szevasz tavasz!
    Nézzünk meg egy magyarországi gyárat példának!
    Ebben a gyárban a szalagon dolgozók napi 10 órában éhbért keresnek, és még a 25 perces szünetet is ledolgoztatják velük. A külföldi tulajdonos gondos marketing munkával előzőleg utána járt, hogy mennyit kell csak fizetnie a munkásoknak. Aztán a helyi lapban nyilatkozik, hogy hány milliárd forint adózott tiszta hasznot VISZ EL az országból évente. A megtartott gyűlésen aztán elmondatja, hogy 1 millió ft-ig, meg 2 meg 5 millió ft-ig milyen adósávba kerülnek azok akik ennyit meg tudnak keresni. Szerintem a gyár tulajdonosa TUDJA, hogy amennyit fizet az embereknek, a minimálbért, hogy abból gyakorlatilag képtelenség kijönni egy hónapra. Mind ezzel ezer százalékosan tisztában van. Viszont abban a hitben ringatja magát, hogy mivel az emberek nagy része szezonális, 3-5 hónapos szerződéssel van itt, azok az év többi részében úgyis megkeresik és kipótolják a számukra hiányzó összegeket ezekre a hónapokra. Ezért nyugodtan alszik. Így legalább nem az Ő pénzén "gazdagszik" az alkalmi melós, és ELEGET fizet mindenkinek. És ezek után baromi nyugodt szívvel viszi ki az országból az elért nyereséget.
    Sokan vágynak magasabb bérekért, akik szezonálisan vannak alkalmazva. A magasabb bér az állandósított munkásnak jár, kb 15-20ezer a plussz. Aztán a csoport és szalagvezetők már jutalékot kapnak a termelés után. Tehát van olyan szalagvezető, aki hajtja az embereket. (Tisztelet a kivételnek!) Ha a korbács, a vérben forgó szem, és a pénzért habzó száj legális lenne, akkor meg azt is alkalmaznák! Ezeket a szalagvezetőket NEM érdekli a többi ember. Csak maguk! Számukra a tömegben az egyén, és az emberség eltűnik. Tény és való, ha nem ők, akkor más lenne helyettük. Rengeteg ember lépne szívesen a helyükre a szalag mellől. Tehát ember embernek farkasa így.
    HA! Viszont a tulajdonos, gondolna egy nagyot, és a béreket jelentősen(!) megemelné, akkor ezek a gondok eltűnnének. Ugyanis akik ÉRDEKELTEK a termelésben, (egyes szalagvezetők!) nem foglalkoznak a tulajdonos keresetével, és nem érdekli őket, hány "néger" jön-megy-dől ki a sorból a szalag mellett az agyon hajszoltság miatt, amiért kizárólag ŐK A FELELŐSEK!...
    Jön helyettük száz másik holnapra! Ember anyag van szarásig, akik rákényszerülnek egy ilyen munkára, éhbérért, mert erre ÉRDEMI állami szabályozás az NINCS Magyarországon!

    folyt.

    VálaszTörlés
  8. A mohóságról!

    ötödik rész:

    A Világunkon a pénz az úr!
    Nézzünk másik példát. Háborgunk a benzin okozta drasztikus környezeti változások miatt. Sőt! Hű de nagyon, néha kiabálunk is. Ha viszont valaki gondol egy nagyot, és hajlandó bevállalni egy olajfúró tornyon a melót, akkor havi 1.8 - 2.5 millió ft (!) körüli összeget kereshet. Ez évi 22-25 millió nettó. A fúrómester 3-6-szor ennyit is megkap. Lássuk be, hogy amikor ennyi a fizetésem, abban a pillanatban már nagyon nem fog érdekelni a többi ember, vagy a környezeti szennyezés amit a munkámmal okozok. Hirtelen eltörpülnek az olyan problémák, hogy fogok-e tudni levegőt venni 10 év múlva, vagy a gyerekeim ihatnak-e még édes vizet, vagy húzunk a föld alá élni az elviselhetetlen UV sugárzás miatt. Az ember mohó. Ez vele született tulajdonság. Ezt használják ki a legtöbb, strucc politikát folytató munkaadók. Pedig ugyanazt a levegőt szívja, ugyanabból a vízből iszik mindegyik, mint a melósa. Ha már nem lesz mit beszívni a melósnak, neki sem lesz. De ezek olyan infantilis és távoli problémák! Majd megoldják mások. A haszon, a pénz a lényeg.
    A mohóságunkat könnyű kihasználni és egyéb tulajdonságunkat is. Pl a Kinder tojás egy fantasztikus találmány! Egyszerűen zseniális! Semmi másra nem alapozódik, mint az emberi kíváncsiságra! Egy leheletnyi finom csoki, egy olcsó, egyszerű műanyag tárgyat rejt! Vajon mi lehet??? Jujj, vegyünk! A gyerekek nagy részét a csoki érdekli a legkevésbé. Ami benne van annak a varázsa pedig pár perc múlva már a múlt-é. De nézzük csak meg! Hányan és hányan akarják újra és újra átélni a kíváncsiságuk generálta érzéseket, a megtalálás örömét! Szóval ezzel nem leszólom a Kinder tojást, hanem egy ritka ötletes dolognak tartom, csak nem árt néha végig gondolni a dolgok hátterét!

    Akkor nézzük a dolgok HÁTTERÉT!

    Nézzünk be egy átlagos oviba. Itt van Gerzsonka és Eleonóra. De hopp! Ott jön Alfréd egy sárga sámlival, amit épp Dorottya alól kapott ki!... és így játszottak nap nap után. Aztán jött a suli, Gerzsonka lúzer volt, míg Eleonóra habzsolta a pasikat. Évek teltek el, a gyerkőcök cseperedtek, és útjaik a politika felé vezette őket. Pedig milyen kis aranyos gyerkőcök voltak ezek ott az oviban! Ahogy kéz a kézben énekelték a "Télapó itt van"-t decemberben, virgáccsal a kezükben...
    Gerzsonka, Eleonóra, Alfréd, Dorottya. Az egykori gyerkőcök. Politikusok lettek. ŐK AZ ÁLLAM. Az az állam, az a hatalom, akik MOST! NEKED, nekem, neki, NEKÜNK hozzák a rendeleteket. Akiket MI Magyarok többsége megszavazott. Olyan NINCS! NINCS, hogy állam! KIZÁRÓLAG EMBEREK VANNAK! Személyek! Gerzsonka, Alfréd és a többi homokózóbanHovaTettedPirosLapátomat egykori gyerekek. Akik MOST szabályokat hoznak.
    Gerzsonka az EGYES párt vezetője, Eleonóra az KETTESÉ, Dorottya a HÁRMASÉ, stb. MIND ott ül a parlamentben, meresztve a seggét kövére, de EGYIK SEM hoz olyan rendeletet, hogy mennyi legyen a minimálbér! Mennyiből élhet meg a Magyar! Mennyi fizetést KÖTELEZŐ adnia a munkaadónak, hogy meg tudjon élni egy 4 tagú család! Ki tudja fizetni a csekkjeit!...
    Gerzsonkáék megértik, hogy a minimálbér 50 szaros ezer ft, míg milliárdok vándorolnak ki az országból akár honfitársaink, akár külföldi gyártulajdonosok révén. Lelkesen bólogatnak Alfrédék is, jajj de megértjük mind ezt. A frászt! Ha megértenék, tennének ellene! Amíg Alfrédék hihetetlen pénzekből élnek, és vastagon szaharoznak az egyénre, amíg ember embernek farkasa addig itt Magyarországon nem lesz változás. Szerintem Gerzsonék a bokájukat sugárban lefosnák két hónap alatt, ha azt a munkát kéne végig csinálniuk, amit becsülettel a nyomor ellen menekülve megtesznek emberek, és még az éhbérből valahogy TÚL is ÉLIK a hónapot! Minden elismerésem ezeké az embereké!

    Érdekes, hogy VANNAK olyan országok, ahol teljesen másképp vannak a dolgok, mint nálunk.

    Szerintem előbb a fejekben, lelkekben kéne rendet tennie mindenkinek, önmagában, és utána lehetne tovább lépni. Bár erre, rettentő kevés esélyt látok - most még.

    Sok Szerencsét Magyarország!

    VálaszTörlés
  9. Soha nem állítottam és nem is fogom, hogy bármiben is igazam lenne. Amiket leírok, az kizárólag szubjektív véleményem és mind az, amilyen értékrendek szerint élek, ahogyan látom a Világot. Nem kötelező velem egyet érteni semmiben. Minden véleményre nyitott vagyok, mindenben meggyőzhető vagyok. De a kételkedés jogát fent tartom, ezzel gyakorlatilag sok érv azonnal el is bukik.
    Csak egy melós vagyok. Aki ami adódik, azt dolgozik. De legalább MEREK gondolkozni!
    Rock'n roll!

    VálaszTörlés